Rogier Werschkull
Rogerdata
[Let op: u dient op verzoek van het hotelpersoneel een geldig coronatoegangsbewijs te kunnen overleggen. Met de CoronaCheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen.
Indien het Live format in de zaal in Utrecht vanwege corona-restricties niet mogelijk is, schakelen wij om naar Online. Dat wordt dan geen volle dag maar 2 ochtenden op 22 en 23 maart.]
Rond 2015 begonnen Nederlandse bedrijven met het migreren van on-premise datawarehouses naar cloud-omgevingen. Maar hoe ontwerpen we eigenlijk een goed op cloud technologie gebaseerd datawarehouse dat daadwerkelijk gebruik maakt van de nieuw beschikbare technologische mogelijkheden? Hoe zorgen we ervoor dat zo’n datawarehouse voldoet aan de veranderende informatiebehoefte en hedendaagse klantwensen? En tenslotte: theorie is belangrijk, maar wat zijn nu de praktische lessons learned bij het bouwen van een modern datawarehouse?
Steeds meer organisaties ‘wagen de sprong’ om hun datawarehouse te verplaatsen naar de cloud. Een belangrijke reden hiervoor is dat het duidelijk is geworden dat cloud-native analytische databases, de drijvende technologie achter het cloud gebaseerde datawarehouse, op het gebied van schaalbaarheid en TCO een on-premise systeem in veel gevallen verslaan. Daarnaast heeft de beursgang van Snowflake in 2020 ons laten zien dat ‘datawarehousing als concept’ niet dood is, zoals sommige experts de afgelopen jaren wel degelijk verkondigd hebben.
Eén van de belangrijkste voordelen van cloud analytische databases is hun vrijwel ‘eindeloze’, onafhankelijk schaalbare opslag en rekenkracht. Veel organisaties komen er echter achter dat het nog niet zo eenvoudig is om optimaal gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheden als ze de migratie uitvoeren volgens een lift-and-shift aanpak. Dit komt doordat veel gebruikte data architectuur ontwerp principes van het ‘klassieke datawarehouse’ vaak niet helemaal logisch meer zijn binnen een cloud context.
Een tweede probleem van de ‘lift en shift’ migratie is een mogelijke mis-match op het gebied van hedendaagse consumptiepatronen. Een datawarehouse dat alleen nog maar focust op tactische / strategische informatievoorziening voldoet niet meer. In veel organisaties bestaat een concrete vraag naar operationele (meer realtime) analytische informatie, met daarnaast ook nog eens wensen op het gebied van goed vindbare, ruwe data ten behoeve van de ‘explorerende’ data scientist. Veel data architecten zijn zich gaan realiseren dat ‘de data scientist’ momenteel veel werk verricht dat prima past onder de taken van ‘datawarehousing’. Een goed ontworpen modern datawarehouse ziet deze data scientist dan ook als een primaire klant.
Seminar
In dit seminar zal Rogier Werschkull u aanknopingspunten geven waarmee u een begin kunt maken met het naar de cloud brengen van uw huidige datawarehouse. Op basis van een data architectuur die past bij hedendaagse use cases en gebruikers consumptiepatronen.
Hiernaast krijgt u inzicht hoe de verschillende (native) cloud analytische databases zich tot elkaar verhouden. Welke oplossing en bijbehorende toolset moeten we kiezen en waarom? Bij de vergelijking van deze oplossingen beperken wij ons tot de belangrijkste spelers van dit moment: Amazon Redshift, Google BigQuery, Snowflake en Azure SQL datawarehouse / Synapse. De ondersteunende tools die voorbij zullen komen vallen in de categorie Extract-Load tools zoals Fivetran en Stitch en nieuwe data transformatie tools, zoals Data Build Tools (DBT) en Matillion.
Het belangrijkste doel van dit seminar is om u een ‘kickstart’ te geven waarmee u concreet mee aan de slag kunt. Dat u eerst gaat beseffen wat het implementeren van een op (native) cloud technologie gebaseerde ELT (niet ETL!) data architectuur voor analytische consumptie patronen in de praktijk betekent. En hoe u vervolgens op basis van nieuwe architectuur principes kunt beginnen met de technische implementatie. Daarnaast zal de trainer zijn persoonlijke ‘lessons learned’ en best practices met u delen.
Leerdoelen
In deze training krijgt u antwoord op de volgende vragen.
Bestemd voor ú
Programma- en projectmanagers voor datamanagement en analytics, datawarehouse-professionals, architecten, technologieplanners. Tevens dataontwerpers, data-integratiespecialisten, data-engineers, datawarehouse / ETL developers. Eenieder die een rol heeft bij de migratie van legacy datawarehouses naar de cloud.
[Bekijk het video-interview met Rogier over Cloud Datawarehousing.]
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht
Telefoon 030 8000 800
Van der Valk Hotel Utrecht is gelegen langs de A12 afslag 17 (Utrecht / Jaarbeurs / Kanaleneiland). U kunt parkeren in de parkeergarage van het hotel en ontvangt van ons na afloop een uitrijkaart. Ook met openbaar vervoer is het hotel zeer goed te bereiken. Vanaf Centraal Station Utrecht vertrekt er tijdens de spits iedere 7 minuten een bus (buslijn 63, 65, 66, 74 en 77) of sneltram (lijn 20 en 21) en arriveert u binnen 10 minuten bij het hotel. Voor vertrekpunten en -tijden van treinen en bussen kunt u kijken op www.9292.nl of bellen met 0900-9292.
Alhoewel het hotel beschikt over een ruime parkeergarage kunnen wij geen plaatsen garanderen. Wij adviseren daarom om met openbaar vervoer te reizen.
Van der Valk Hotel Utrecht biedt mogelijkheden voor overnachting. Echter, het hotel geeft geen korting op verblijf aan evenementbezoekers. Indien u er wilt overnachten zult u daarom via de reguliere wijze bij Van der Valk moeten reserveren.
Meer informatie over het hotel en de locatie vindt u op www.vandervalkhotelutrecht.nl.
“Prima overzicht van cloud datawarehousing. Goede spreker met veel ervaring.”
Wilt u deze sessie exclusief binnen uw eigen organisatie aanbieden voor een groep medewerkers? Een zeer aantrekkelijke optie met hoog rendement! Nu ook online of op locatie met deelnemers in de zaal plus online deelnemers.