Rick van der Lans
R20/Consultancy
[Let op: dit 3-ochtenden-seminar wordt verzorgd als online virtuele training vanuit onze cursus-studio. Uiteraard multi-camera en met behoud van interactie! Eerdere online sessies hiervan zijn zeer goed geëvalueerd. Zie ook de beschrijving bij tabblad Locatie.]
De klassieke datawarehouse architectuur, bestaande uit een keten van databases, waaronder een staging area, het centrale datawarehouse en vaak vele datamarts, en waarbij gegevens door de keten heen gepompt worden met behulp van ETL programma’s, heeft veel organisaties vele jaren goed gediend bij het ontwikkelen en draaien van BI-systemen. Maar is die populaire klassieke architectuur nog wel toereikend voor alle nieuwe gebruikerswensen, zoals self-service BI en data science, en kan er wel optimaal gebruik gemaakt worden van de nieuwe big data technologie voor gegevensanalyse en –opslag, zoals Hadoop en NoSQL?
De gebruiker anno nu is niet te vergelijken met de gebruiker uit de tijd dat de klassieke datawarehouses werden opgezet. De huidige gebruikers willen onder andere:
Het integreren van self-service BI-producten met deze architectuur is niet evident en zeker niet als de gebruikers toegang tot de bronsystemen willen hebben. Het leveren van 100% up-to-date gegevens ter ondersteuning van operational BI, is lastig te implementeren. En hoe nemen we de nieuwe data storage technologieën, zoals Hadoop en NoSQL, op in de architectuur? Dit en andere gebruikerswensen zijn allemaal lastige vraagstukken indien een organisatie nog werkt met een klassieke architectuur.
Organisaties zullen zo langzamerhand moeten migreren naar een flexibelere architectuur waarbij sneller nieuwe gegevensbronnen aangekoppeld kunnen worden, self-service BI goed te ondersteunen is, waar Operational BI eenvoudig te implementeren is, waar het adopteren van nieuwe technologieën zoals Hadoop en NoSQL, relatief eenvoudig is, en de verwerking van big data geen technologische revolutie maar een evolutie is.
De architectuur die hierop antwoord geeft is de logische datawarehouse architectuur. Deze door Gartner geïntroduceerde flexibele architectuur, is gebaseerd op een ontkoppeling van gegevensgebruikers (rapportage, analyse, data science) enerzijds en gegevensbronnen anderzijds.
De technologie om een logisch datawarehouse te ontwikkelen is beschikbaar en vele organisaties hebben de migratie al succesvol uitgevoerd. Een dergelijke migratie verloopt geleidelijk. Het behelst een van stap-voor-stap proces en is geen mega-project waarbij alles in één grote stap vervangen moet worden.
In dit praktische seminar wordt de architectuur toegelicht en de producten besproken. Tevens wordt besproken hoe organisaties kunnen migreren van hun bestaande naar deze nieuwe architectuur. Tips en ontwerprichtlijnen worden gepresenteerd om te helpen deze migratie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Dit seminar is voor een ieder bestemd die vanuit zijn functie op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen op gebied van business intelligence en datawarehousing, zoals BI-architecten, business-analisten, datawarehouse- en databaseontwerpers, database-experts, consultants, technology planners, projectleiders en systeemanalisten. Enige kennis van klassieke datawarehouse architecturen is vereist.
Bovenaan de pagina bij Downloads kunt u de volledige PDF brochure downloaden.
De virtuele seminars en workshops worden aangeboden via een online meeting platform, in de regel Webex of Zoom, vanuit onze lokale cursusruimte annex videostudio, Studio 44. Omdat wij werken met een tweepersoons crew en meerdere professionele camera’s en microfoons, is het mogelijk om de traditionele cursusruimte waar nodig volledig na te bootsen en daarbij vooral ook de interactie met deelnemers op peil te houden.
Optimale interactie
De spreker / trainer beschikt nog steeds over zijn Powerpoint, fysieke flipchart met papier alsmede een virtueel én fysiek whiteboard en wordt begeleid door een operator/moderator. Alles is er op gericht om de trainer te ontzorgen qua techniek zodat hij zich kan concentreren op de inhoud en de interactie met de online deelnemers.
Door dit alles wordt het geen onpersoonlijk één-richtingsverkeer webinar maar een interactieve virtuele classroom setting.
Deelnemers aan online events of aan hybride events via het online meeting platform ontvangen enkele dagen van tevoren de uitnodiging met hyperlink en benodigde instructie.
“Zeer interessant seminar waarin duidelijk het concept van LDW wordt verteld.”
“Puzzelstukjes vielen op zijn plek na 2 dagen heldere uitleg en de brug naar het hoe.”
“Door dit seminar veel nieuwe inzichten gekregen over de meest recente technische toepassingen. Hierdoor kan ik onze organisatie verder helpen met het opnieuw inrichten van de datawarehouse omgeving. De inhoud van het seminar was logisch opgebouwd, voor- en nadelen van verschillende oplossingen kwamen uitgebreid aan bod. Daar komt bij dat Rick van der Lans de stof op een boeiende manier weet te brengen met veel voorbeelden.”
“Veel technische mogelijkheden tegenwoordig, maar wat te doen? Tijd voor logisch dwh, maar ook nieuwe, andere methoden.”
“Is uitstekend om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en potentie van Data Virtualisatie.”
“Zeer informatief seminar. De concepten van (logisch) DWH worden door Rick op een heldere en vermakelijke wijze uitgelegd.”
“Geeft in een paar dagen prima inzicht in mogelijkheden en ontwikkelingen BI-platform LDW.”
“Inspirerend seminar met goede praktische voorbeelden en use cases!”
“Very interesting to learn more about the power of Data Visualization tools.”
“Goed seminar over de concepten van data virtualisatie. Genoeg inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen.”
“Compleet en bruikbaar overzicht van LDWH, geanimeerd gepresenteerd.”
Wilt u deze sessie exclusief binnen uw eigen organisatie aanbieden voor een groep medewerkers? Een zeer aantrekkelijke optie met hoog rendement! Nu ook online of op locatie met deelnemers in de zaal plus online deelnemers.